Alibaba и 40 китайски корпорации, работещи в сферата на електронната търговия се ангажираха с приемането на стандартите GS1 

Първата среща след публикуването на „Съвместно предложение за използване на баркод в електронната търговия“ беше проведена в Шенг Ду на 04 юни, 2015 г. по време на ECR конференция, домакини на която бяха GS1 Китай и ECR (Efficient Consumer Response) Китай. 

Повече от 500 делегати и гости от различни индустрии участваха в срещата, включително търговци на дребно, производители, IT компании, консултантски и логистични компании. Проведоха се ползотворни дискусии на тема омни-канални стратегии и реформи в компанията (change management).

„Съвместното предложение за използване на баркод в електронната търговия“ е изявление подписано от повече от 40 китайски компании, работещи в сектора на електронната търговия включително Alibaba и JD.com. Всички те са дали обещание да спазват принципа, всяка търговска единица да има свой собствен GS1 GTIN номер, който да е кодиран с GS1 баркод. Подписалите изявлението са направили съвместно изявление, че ще настояват производителите на стоки навременно да предоставят информация за своите продукти в „Китайска платформа за предоставяне на информация за стоките“.

Ченгхай Занг, съпредседател на ECR Китай и президент и CEO на GS1 Китай, подчерта че баркодовете ще изиграят важна роля в модернизирането и развитието на китайската логистика и външната търговия. Занг вярва, че стартирането на проекта „Съвместно предложение за използване на баркод в електронната търговия“ ще подобри значително китайската електронна търговия и развитието на бизнеса на търговците с онлайн магазини, и ще даде възможност на компаниите в сферата на електронната търговия да осигурят по-добри услуги на своите клиенти.