Как Google идентифицира продукти он- и оф-лайн

GS1 България препоръчва  Ръководство за производители, търговци и източници на продуктови данни

Със своята глобална стратегия относно платформите за електронна търговия, международната организация GS1 показа, че стандартите GS1 са толкова актуални в цифровия свят, колкото е и във физическия. GS1 България също вижда важността и необходимостта, стандартите да се свържат с дигиталния свят и е отворена за съвместна работа с електронни платформи. GS1 България предоставя на Вашето внимание едно кратко видео, което може да Ви да ви помогне да вземете правилното решение, за да идентифицирате уникално своите продукти онлайн и да изградите доверие в клиентите с точна информация за продуктите.

GS1 България откликна на нуждите на eMAG България и партньорството вече показва своя положителен резултат. Разбира се, взе още са налице проблеми, които се пораждат от липсата на качествени продуктови данни. Като това са проблеми, на които се търси решение в цял свят и от Google Search Center отговарят с кратко ръководство.

Мисията на Google е да организира световната информация с акцент върху  продуктовите данни за купувачите и търговците.
Поради тази причина е създадено кратко ръководство за  производителите и продавачите, как по-добре да предоставят продуктова информация за купувачите.

Каква  идентификация използва Google за продукти онлайн и офлайн

Google разчита на пълни и надеждни продуктови данни, за да идентифицира точно продуктите, които са на разположение на купувачите.

Препоръчва се предоставянето на еднозначна идентификация на продукта, тъй като това помага на Google да съпоставя оферти с продукти и да ги свързва със съответните заявки за търсене. Може да подобрите разпознаването на продуктите  в Google, като използвате уникални идентификатори като глобален номер на търговската единица (GTIN), номер на производител (MPN) и търговски марки. Когато използвате идентификатори на продукти, GS1 България препоръчва идентификаторите да следват следните най-добри практики:

  • Уникалност: Всеки продукт трябва да има уникален идентификатор, който може да се споделя в екосистемата и да идентифицира продукта както във физическия, така и в дигиталния свят.
  • Верификация: Идентичността на даден продукт (например кой е производителят) и други данни  трябва да могат да бъдат  проверени в надежден източник на данни. Платформите за електронна търговия могат да верифицират дали данните за продуктите са точни и пълни в глобални регистри на организациите, които издават и  управляват идентификаторите.
  • Глобален обхват: С електронната търговия, която увеличава свързаността в световен мащаб е важно да се разчита на глобална система за идентификация, което ще помогне да се запази безпроблемната идентификация на продуктите от всички заинтересованите страни по света.

За продукти, които се продават чрез различни продавачи и пазари, регистрирането на продукти с глобален номер на търговската единица (GTIN) на GS1, предоставя международно признат стандарт за уникална идентификация както във физически магазини, така и в платформите за електронна търговия. Регистрацията дава възможност на потребителите да идентифицират и източника на продукта.

Google споделя своите съвети, адресирани към производителите, продавачите и източниците на продуктови данни, как да подават информацията за продуктите, за да бъде тя лесно достъпна, от сигурен източник и с точна идентификация. Част от предложенията са:
– уверете се, че Вашите продукти имат GTIN
–  използвайте само валидни и уникални номера (GTINs)
–  изпращайте данни с високо качество (за продуктите)използвайте точни имена на продуктите
–  не използвайте идентификационните номера отново за други продукти.

Подробна информация, след бързо и удобно сканиране на кода: 

или се свържете с GS1 България на тел: 02 811 76 11 или gs1bulgaria@gs1bg.org и yordana.topalska@gs1bg.org